Krem z czosnku i ziemiaków

5 września 2017


"And I was walking through icy streams
That took my breath away
Moving slowly through westward water
Over glacial plains

And I've walked off you
And I've walked off an old me
Oh me, oh my, I thought it was a dream
So it seemed"
Alaska, Amber Run




400g ziemniaków
2 główki czosnku
2 średnie cebule
600ml bulionu warzywnego lub drobiowego
olej kokosowy
sól, świeżo mielony pieprz

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną na duże kawałki cebulę. Czosnek obieramy i miażdżymy nożem, wrzucamy do garnka, mieszamy i chwilę smażymy.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wrzucamy do garnka. Mieszamy, i chwilę smażymy. Następnie wlewamy 500ml bulionu, doprowadzamy do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Blendujemy zupę na gładki krem, wlewamy resztę bulionu i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy np z grzankami z serem.