Deser z kaszy jaglanej z musem z mango i z malinami

18 sierpnia 2017

"You got a fast car
I want a ticket to anywhere
Maybe we can make a deal
Maybe together we can get somewhere

Any place is better
Starting from zero got nothing to lose
Maybe we'll make something
Me, myself I got nothing to prove"
Tracy Chapman, Fast Car

/2 porcje/
100g kaszy jaglanej
woda
250ml mleka migdałowego
1 duża łyżeczka pasty waniliowej
1 średniej wielkości mango
garść malin


Kaszę prażymy chwilę na suchej patelni, następnie przelewamy ją wrzątkiem. Gotujemy przez około 15 minut (dajemy 2x tyle wody co kaszy) na małym ogniu, do momentu aż kasza wchłonie płyn. Następnie wlewamy mleko migdałowe (200ml) i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza ponownie wciągnie całe mleko. Ściągamy z ognia, studzimy a następnie miksujemy blenderem na gładką masę - dolewamy 50 ml mleka migdałowego.Układamy w miseczkach. Mango blendujemy na mus. Wlewamy do miseczek, dekorujemy świeżymi malinami.