Krem z zielonego groszku

22 sierpnia 2017

"This one's for the lonely child
Brokenhearted, running wild
This was written for the one to blame
One who believe they are the cause of chaos and everything

You may find yourself in the dead of night
Lost somewhere up in the great big beautiful sky
You were all just perfect little satellites
Spinning round and round this broken earthly life"
Sara Bareilles , Satellite Call

1kg zielonego groszku
1 por (biała część)
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
700ml bulionu
olej kokosowy
sól, świeżo mielony pieprz


W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy posiekaną cebulę,por i seler. Dorzucamy drobno posiekany czosnek i przesmażamy. Dodajemy groszek, dokładnie mieszamy, chwilę smażymy a następnie wlewamy bulion. Doprowadzamy do zagotowania a następnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy jeszcze przez około 20 minut. Miksujemy zupę na gładki krem.