Frittata z kurkami

28 lipca 2017

"I think you heard me wrong
I hear your eyes
I think it came out wrong
A pillow of lies

Oh, baby please
Oh, my heart's on the pavement
Oh, baby please
Oh, my heart's on the pavement
Where we're building you and me
Don't cry that way"
Rhye, Please


4 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
100g kurek
1 ząbek czosnku
1/2 małej cebuli
50g sera feta
kawałek masła
sól, świeżo mielony pieprz
świeży tymianek


Jajka mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dorzucamy drobno posiekany tymianek.

Na patelni rozgrzewamy kawałek masła, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę smażymy, dorzucamy oczyszczone kurki. Chwilę przesmażamy, zalewamy całość masą jajeczną. Układamy na całej powierzchni ser feta.

Smażymy około 2-3 minuty (brzeg zacznie się zcinać). Następnie wsadzamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżym tymiankiem.

Na wierzch możemy ułożyć kilka pomidorków koktajlowych.