Krem z pomidorów, oregano i parmezanu

31 lipca 2017


"I'm a fool for that shake in your thighs
I'm a fool for that sound in your sighs
im a fool for your belly
im a fool for you love

I wanna make this plain
oh, i know your faded
mm, but stay, don't close your eyes
I wanna make this plain
oh, i know your faded
mm, but stay, don't close your eyes"
Rhye, Open



1,5kg dojrzałych pomidorów
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
garść świeżego oregano
50g startego parmezanu
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek


Na blaszce do pieczenia rozkładamy pokrojone na pół, umyte pomidory. Wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i cebulę pokrojoną na ćwiartki. Wszystko lekko kropimy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Na całość blaszki rozrzucamy świeże oregano. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut - do momentu aż pomidory będą się "rozwalać". Blendujemy na gładki krem, dodajemy starty parmezan. Dokładnie mieszamy. Podajemy z chlebem lub grzankami.