Krem z pieczonych pomidorów i papryki

19 czerwca 2017



"Think about it, there must be higher love 
Down in the heart and in the stars above, 
Without it, life is wasted time. 
Look inside your heart, I'll look inside mine 

Things look so bad everywhere 
In this whole world, what's fair? 
We walk blind and we try to see 
Falling behind in what could be"
James Vincent McMorrow, Higher Love


6 czerwonych papryk
10 bardzo dojrzałych pomidorów
4 ząbki czosnku
250ml bulionu drobiowego
1 łyżka oleju kokosowego
sól, pieprz
oliwa z oliwek, świeża bazylia

domowe grzanki (ulubiony chleb lub ciabatta)

Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Paprykę płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy skórą do góry na pierwszej blaszce. Pomidory płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy szypułki. Układamy na drugiej blaszce, dodajemy 4 ząbki czosnku (lekko nagniatamy je nożem).
Układamy blachy w piekarniku (papryka wyżej, pomidory niżej), pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 200 stopni.
Paprykę wyjmujemy i wkładamy do plastikowego pojemnika, szczelnie zamykamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pomidory, i wyciskamy czosnek z łupin. W tym czasie obieramy paprykę ze skóry. Dodajemy paprykę do pomidorów, wlewamy bulion. Doprowadzamy do zagotowania. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Miksujemy zupę w blenderze na gładką konsystencje.

Grzanki: Chleb kroimy na małe kostki, i wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą, posypujemy ulubionymi ziołami, smażymy na złoto, co chwilę mieszając. 

Podajemy ze świeżą bazylią, kroplą dobrej oliwy i domowymi grzankami.