Krem marchewkowy z masłem migdałowym

10 marca 2017

"I'm trying but I keep falling down
I cry out but nothing comes now
I'm giving my all and I know peace will come
I never wanted to need someone

Yeah, I wanted to play tough, thought 
I could do all this on my own
But even Superwoman sometimes needed Superman's soul"
Sia, Helium 


500-600g marchewki
600-700ml bulionu
1 pietruszka
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
2cm świeżego imbiru
100ml soku pomarańczowego
2 łyżki masła migdałowego (ja użyłam tego)
olej koksowy
sól, świeżo mielony pieprz
chili, kurkuma
migdały w płatkach lub prażony sezam


Marchewkę obieramy i kroimy na duże kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy starty imbir i kurkumę. Dodajemy marchewkę, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Następnie miksujemy na gładki krem.Dodajemy sok z pomarańczy, masło migdałowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną migdałami luz sezamem.