Domowa czekoladowa granola

3 marca 2017


"For these words he won't come around here
And his eyes won't see
And you know he won't come around here
He needs it to be
It's like something evil has taken a hold
Nothing deep here
It's like we're losing our sense of home, just disappear, just disappear."
Harrison Storm, Sense of Home



300g płatków owsianych
70g wiórków kokosowych
100g ulubionych orzechów (u mnie brazylijskie, pekan..)
20g płatków migdałowych
20g sezamu
20g chia
40g gorzkiego kakao

50g miodu
40 oleju koksowego
20g brązowego cukru
50g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis na domowej roboty tutaj)

W dużej misce mieszamy; płatki owsiane, wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy, płatki migdałowe, chia, kakao, brązowy cukier, ekstrakt z wanilii.

Mieszankę wysypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy, polewamy równomiernie miodem, rozpuszczonym olejem kokosowym. Mieszamy, i ponownie wyrównujemy. Pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach, następnie mieszamy i pieczemy przez kolejne 10 minut. Wyciągamy blachę, i posypujemy mieszankę drobno posiekaną czekoladą. Odstawiamy do całkowego wystudzenia. Następnie przekładamy do słoika.