Gofry

1 marca 2017


"Running from the dark
Look what you have done
Running from the dark
Look what you have done
But you can't run from me"
Pindle Trees, In the wind

360g mąki
500ml mleka
40g drobnego cukru
100 ml oleju słonecznikowego
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier, mleko,olej i dwa żółtka. Miksujemy na gładką masę, bez grudek.
Dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy. Rozgrzewamy gofrownicę, wylewamy porcję ciasta i pieczemy przez 3-5 minut (w zależności od gofrownicy). Podajemy z ulubionymi dodatkami; świeże owoce, bita śmietana, dżem lub cukier puder.