Zupa krem z kasztanów i pietruszki

12 grudnia 2016



"Talking like we used to do
It was always me and you
Shaken up and shipping out
Check me in and check me out

Do you like walking in the rain
When you think of love, do you think of pain
You can tell me what you see
I will choose what I believe"
Vance Joy, Mess Is Mine

850g pietruszki
300g kasztanów jadalnych
2 małe cebule
2-3 ząbki czosnku
1,4l bulionu
świeży tymianek
oliwa z oliwek
olej kokosowy
sól, pieprz

grzanki
ciabatta lub ulubiony chleb
ricotta

Pietruszkę obieramy i kroimy na ćwiartki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy nacięte od góry kasztany i pietruszkę. Delikatnie kropimy oliwą z oliwek, i rozkładamy gałązki świeżego tymianku. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy "wstążki" z pietruszki, wymieszanej w oliwie. 

W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy, podsmażamy drobno posiekaną cebulę z plasterkami czosnku. Dodajemy pietruszkę i  obrane ze skóry kasztany. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut. 

Miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzanką (chleb grilujjemy, smarujemy ricottą i układamy kawałek świeżego tymianku) i wstążkami z pietruszki.