Ryżowy pudding ze śliwkami

14 grudnia 2016


"Hey you
Let's go someplace
Where we could be all alone
I don't want to sound cliche
There is something i want you to know
Boy

Hey you
Let's go someplace
Where we could be all alone
I don't want to sound cliche
There is something i want you to know
Want you to know"
Xxanaxx, Give U the World


180g ryżu do risotto
140g cukru pudru
450ml mleka
1 laska wanilii
3 jajka
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżeczka masła
3-4 łyżki okruszków z chleba lub bułki

Do średniego garnuszka wsypujemy ryż, zalewamy mlekiem. Dodajemy nasiona wanilii,  rozciętą laskę wanilii, skórkę z cytryny,masło i 50g cukru pudru. Mieszamy, i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, do momentu aż ryż będzie miękki.

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na gęstą pianę. Żółtka łączymy z cukrem, ubijamy na jasną, kremową masę. Dodajemy łyżkę białek, mieszamy. A następnie dodajemy resztę białek i za pomocą rózgi łączymy. Z ryżu usuwamy laskę wanilii, dodajemy masę jajeczną, i mieszamy do połączenia się składników.

Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Napełniamy kokilki do połowy, układamy śliwki, zalewamy do pełna ryżem. Posypujemy okruchami z chleba. Pieczemy przez 18-20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.