Ciasto z rabarbarem i budyniem

21 kwietnia 2016


"Since I've been walking solo
Dreaming you were back home
I find getting down low
Hide until tomorrow

Come back into the good life
Lose these hazy love lies
I've been chasing my mind
Lonely in the cold nights"
Oh Wonder, Without you

600g mąki
200g cukru
200g masła
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
800ml mleka
100ml śmietanki 30%
100g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego

500g rabarbaru
20g cukru


Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtka i na koniec śmietankę. Wszystko szybko zagniatamy w gładkie ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części. I część ciasta owijamy folią i chowamy w lodówce na co najmniej godzinę. Drugą częścią ciasta wylepiamy formę (40x25cm). Zakrywamy folią i chowamy do lodówki.

Mleko dzielimy na dwie części; 200ml i 800ml. W odmierzonych 200ml wsypujemy budynie, i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Drugą część mleka łączymy ze śmietanką, cukrem i doprowadzamy do zagotowania. Ściągamy z ognia, dodajemy, dodajemy mleko z budyniem. Ponownie stawiamy na ogniu, i cały czas mieszamy do momentu uzyskania gęstego, gładkiego budyniu. Ściągamy z ognia, zakrywamy folią i odstawiamy.

Rabarbar kroimy na małe kawałeczki, zasypujemy cukrem.

Na schłodzone ciasto wykładamy masę budyniową, równomiernie rozprowadzając po całym cieście. Układamy rabarbar i ścieramy na tarce o grubych oczkach 1/2 porcji ciasta z zamrażalnika.

Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po całkowitym wystudzenia ciasta, chowamy do lodówki na kilka godzin, aby budyń stężał.

Przed podaniem wyciągamy ciasto z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Podajemy posypany cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz