Red Velvet Cake

10 grudnia 2015

"You stop the room when we walk in
Spotlights on everybody staring
Tell all of these boys, they wasting their time
Stop standing in line, cause your all mine"
John Legend, You &amp, I (Nobody In The World)



380g mąki
250g masła
300g drobnego cukru
50g kakao
250g jogurtu naturalnego
4 jajka
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
czerwony barwnik

500ml śmietanki 36%
375g serka Philadelphia
375g mascarpone
150g cukru pudru


Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaty do ciasta można upiec dzień wcześniej.

Tortownice ( u mnie 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i całość dokładnie natłuszczamy masłem. Odstawiamy na bok.

W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i jeszcze raz przesiewamy. Odstawiamy na bok.

Do misy miksera wrzucamy miękkie masło, cukier, ekstrakt z wanilii i miksujemy na dużych obrotach do momentu aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie ciągle miksując wbijamy po jednym jajku. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę.

Jogurt naturalny łączymy z barwnikiem - ilość barwnika zależy od tego w jakiej formie jest; żel, proszek - do uzyskania porządnego koloru.

Następnie partiami dodajemy do masy maślanej mąkę, cały czas mieszając na delikatnych, niskich obrotach. Następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy aby jogurt dobrze połączył się z masą.

Przekładamy ciasto delikatnie do tortownicy, i pieczemy przez około 70-80 minut do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy. Następnie ścinamy wierzch ciasta i dzielimy na 3 równe blaty.

Serek mascarpone i philadelphia łączymy razem i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu bez grudek. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier. Śmietanę łączymy z serami i mieszamy.

Układamy pierwszy blat na talerzu pokrywamy go kremem i tak postępujemy z każdym blatem. Resztą kremu wykorzystujemy do wysmarowania wierzchu i boków ciasta. Schładzamy w lodówce co najmniej 2-3h. Bon Appétit!


Tort był przygotowany na urodziny i jego ostateczny kształt był taki :)


Inspiracja Kwestia Smaku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz