"Pierwsza katarakta
Druga katarakta
Błysk latarni gwiazda
Senni latarnicy
Opływowo skryci
We mgle wciąż wypatrują mnie"
Daniel Bloom feat. Mela Koteluk, Katarakta
50g mąki
150ml letniego mleka
200ml letniej wody
8g suchych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
5 łyżek oliwy z oliwek
500g pieczarek
4-5 suszonych pomidorów
100g sera typu mozarella
czarnuszka, sezam do posypania
sól, pieprz, oliwa z oliwek
1 jajko
Do wysokiego naczynia wlewamy letnie mleko, wodę i dodajemy suszone drożdże. Następnie łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
W dużej misie przesiewamy mąką, dodajemy płaską łyżeczkę soli. Mieszamy, w środku robi dziurę i wlewamy zaczyn. Zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie, elastyczne. Smarujemy je oliwą, umieszczamy w dużej misce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie; pieczarki drobno siekamy i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory. Ściągamy z ognia do ostygnięcia. Ser trzemy na tartce lub drobno kroimy w kostkę, mieszamy z pieczarkami.
Gdy ciasto już wrośnie, jeszcze raz szybko je zagniatamy i dzielimy na małe porcje - u mnie 15 sztuk. Formujemy małe kuleczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Z kulki formujemy placek, i nakładamy po dużej łyżce pieczarek. Ciasto sklejamy i formujemy kuleczkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i tak z kolejnymi..
Jajko roztrzepujemy widelcem, każdą bułeczkę dokładnie smarujemy jajkiem i posypujemy albo sezamem albo czarnuszką. Bułeczki pieczemy przez około 20-25 minut na złoto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.