Jogurtowe placuszki z bananem i cynamonem!

23 listopada 2015

"i count the steps from where i am
to where i started
i tap my feet
and close the door, to your apartment
and i know youre never gonna understand

its too late for you to stop and think
too late to mention
i make a move and spill my drink
to break the tension
i know youre never gonna understand
ill try my best to follow if i can, but"
Andrew Belle, Static Waves


90 g mąki pszennej
20g brązowego cukru
130 g jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
szczypta soli, cynamon
1 duży banan



Banana kroimy na plasterki, odstawiamy na bok. W dużej misce mieszamy jogurt, jajko, olej, cukier, ekstrakt waniliowy a następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon, Całość dokładnie mieszamy, do połączenia się wszystkich składników.

Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem koksowym. Na patelnię nakładamy porcję ciasta, 1 pełną łyżkę ciasta, układamy po 2-3 plasterki banana na wierzch. Smażymy około 3-4 minuty, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę, na złoto. I tak postępujemy do momentu wykorzystania całego ciasta. Placuszki podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem.