Sernik nowojorski!

21 października 2015


"Love is like a sin, my love
For the ones that feel it the most
Look at her with her eyes like a flame 
She will love you like a fly will never love you again"
Massive Attack, Paradise Circus




1kg serka Phiadelphia
60g mąki
180g cukru
200g śmietany 36%
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z jednej cytryny

250g ciasteczek digestive
100g masła

200g śmietany 18%
40g cukru pudru

/u mnie tortownica 22cm/

Masło roztapiamy i studzimy. Ciasteczka kruszymy w blenderze, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy tortownicę ciasteczkami; dno i boki. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania sera.

Cytrynę parzymy i zcieramy skórkę na drobnych oczkach.

Ser umieszamy w dużej misie, dodajemy przesianą mąkę, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy na wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Następnie dodajemy śmietanę, skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii. Wszystko mieszamy do połączenia się składników, na gładką masę.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, i pieczemy sernik przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 1,5h.

Po tym czasie mieszamy śmietanę z cukrem pudrem i wylewamy na sernik, pieczemy jeszcze przez 10 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, i uchylamy drzwiczki i studzimy.