"On bended knee is no way to be free
lifting up an empty cup I ask silently
that all my destinations will accept the one that's me
so I can breathe"
Eddie Vedder, Guaranteed
4 łyżki suszonego tymianku
2 łyżki sezamu
2 łyżeczki sumaku
1/2 łyżeczki soli
Rozgrzewamy suchą patelnię, wsypujemy na nią sezam i prażymy sezam na lekko złoty kolor - uwaga aby nie przypalić, bo będzie gorzki. Raz na jakiś czas mieszając, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do moździerzy wrzucamy tymianek, i ucieramy go do momentu aż stanie się zielonym proszkiem. Dodajemy sumak, sól, i ucieramy przez chwilę, do momentu aż przyprawy się połączą.
Dodajemy ostudzony sezam i jeszcze raz szybko ale krótko ucieramy - ziarna sezamu powinny pozostać całe.
Przechowujemy w słoiczku, szczelnie zamknięty.
Idealny do posypania hummusu!