Krem z batatów!

27 października 2015

"You are the flame in my heart 
You light my way in the dark 
You are the ultimate star 

You lift me from up above 
Your unconditional love 
Takes me to paradise" 
Lenny Kravitz, I Belong To You


1,5kg batatów
1l bulionu
2 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
sól, świeżo mielony pieprz, ostra papryka
oliwa z oliwek


W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, cebulę drobno siekamy i wrzucamy na oliwę. Chwilę smażymy a następnie dodajemy seler naciowy pokrojony na nie duże kawałki.
Bataty obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez około 30 minut do momentu aż bataty zmiękną.  Następnie wyjmujemy liście laurowe i całość dokładnie blenderujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką.

Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy tyle bulionu ile uważamy za słuszne.