Chleb żytni na zakwasie z ziarnami

23 września 2015
 

"These four lonely walls have changed the way I feel
The way I feel, I'm standing still
And nothing else matters now, you're not here
So where are you? I've been callin' you, I'm missin' you"
Naughty Boy ft. Beyoncé, Arrow Benjamin,  Runnin' (Lose It All) 


100ml zakwasy żytniego (przepis tutaj)
1kg mąki żytniej chlebowej
650ml ciepłej wody
12g soli
8g suszonych drożdży
50-70g ulubionych ziaren; słonecznik, sezam..


Do 100ml czynnego zakwasu dodajemy 0,5kg mąki żytniej, i 0,5l ciepłej wody.
Dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i  odstawiamy w ciepłe miejsce na 12h.

Formę do chleba (u mnie dwie foremki cm x cm) natłuszczamy olejem i obficie obsypujemy mąką.
Po 12h godzinach dodajemy 150ml ciepłej wody, sól,0,5kg mąki, drożdże oraz ziarna. Zagniatamy ciasto przez 5-10 minut. Następnie przekładamy do formy, delikatnie zraszamy wodą i odstawiamy na dwie godziny.

Piekarnik nastawiamy do maksymalnej temperatury, na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Pieczemy chleb przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze przez około 50 – 60 minut.


Upieczony chleb przy uderzeniu w spód powinien wydawać „głuchy dźwięk”.