"How could a heart like yours
Ever love a heart like mine
How could I live before
How could I have been so blind
You opened up my eyes
You opened up my eyes"
Willamette Stone, Heart Like Yours
400g mąki żytniej
400ml ciepłej przegotowanej wody
Zagotowaną wodę odstawiamy do wystudzenia, temperatura
powinna być w granicach 35-40 stopni.
Do szklanego, wysokiego naczynia (u mnie litrowy, szklany
słój) wlewamy ciepłą wodę i dodajemy 100g mąki, dokładnie mieszamy. Przykrywamy
szczelnie folią spożywczą (lub lnianą ściereczką),
i robimy kilka dziurek, aby
zakwas mógł oddychać. Odstawiamy w ciepłe
miejsce na 12-18 godzin.
Drugiego, trzeciego i
czwartego dnia powtarzamy czynność: dodajemy 100g mąki i 100ml ciepłej
wody, dokładnie mieszamy, następnie zakrywamy folią i odstawiamy w ciepłe
miejsce.
Piątego dnia zakwas na wierzchu powinien mieć widoczne
pęcherzyki powietrza, i mieć winny zapach. Jeśli Nasz zakwas taki jest to
oznacza ,że jest już gotowy do użycia.
Nie wykorzystany zakwas, chowamy do lodówki, przykryty lnianą ściereczką lub folią z dziurkami. Przed kolejnym użyciem wyciągamy 12h wcześniej i go dokarmiamy;
100g mąki, i 100ml ciepłej wody.