Zakwas żytni

21 września 2015

"How could a heart like yours
Ever love a heart like mine
How could I live before
How could I have been so blind
You opened up my eyes
You opened up my eyes"
Willamette Stone, Heart Like Yours

400g mąki żytniej
400ml ciepłej przegotowanej wody

Zagotowaną wodę odstawiamy do wystudzenia, temperatura powinna być w granicach 35-40 stopni.

Do szklanego, wysokiego naczynia (u mnie litrowy, szklany słój) wlewamy ciepłą wodę i dodajemy 100g mąki, dokładnie mieszamy. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą (lub lnianą ściereczką), 
i robimy kilka dziurek, aby zakwas mógł oddychać.  Odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-18 godzin.

Drugiego, trzeciego i czwartego dnia powtarzamy czynność: dodajemy 100g mąki i 100ml ciepłej wody, dokładnie mieszamy, następnie zakrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce.


Piątego dnia zakwas na wierzchu powinien mieć widoczne pęcherzyki powietrza, i mieć winny zapach. Jeśli Nasz zakwas taki jest to oznacza ,że jest już gotowy do użycia.


Nie wykorzystany zakwas, chowamy do lodówki, przykryty lnianą ściereczką lub folią z dziurkami. Przed kolejnym użyciem wyciągamy 12h wcześniej i go dokarmiamy; 
100g mąki, i 100ml ciepłej wody. 

2 komentarze:

  1. Muszę w końcu też swój przygotować bo ciagle to odwlekam, a z ich użyciem musi wyjść coś pysznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, ciągle się za niego zabieram... I jakoś mi nie idzie :(

    OdpowiedzUsuń