"You lift my heart up.
when the rest of me is down.
You, you enchant me, even when you’re not around.
If there are boundaries, I will try to knock them down.
I’m latching on babe, now I know what I have found."
Disclosure feat. Sam Smith, Latch
Ciasto
450g mąki
150g cukru
250g masła
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
Budyń
500ml mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżeczka masła
Owoce
500g rabarbaru
50g mąki ziemniaczanej
50g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia cukier,
cukier wanilinowy, zimne masło pokrojone na małe kawałki. Następnie dodajemy
dwa jajka, łączymy wszystkie składniki w jedną kulę. Dzielimy ciasto na dwie części,
obwijamy w folię spożywcza i wsadzamy do lodówki na czas przygotowywania
budyniu i owoców. Gotujemy budyń, zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Odstawiamy.
Rabarbar myjemy, i kroimy na małe kawałeczki. Wkładamy go do
miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy oraz cynamon. Wszystko
dokładnie razem mieszamy. Odkładamy.
Pierwszą cześć ciasta rozwałkowujemy na cienkie placek,
układamy go w dużej formie do pieczenia. Następnie układamy rabarbar, a
następnie na całym cieście wykładamy budyń. Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta
i przykrywamy nim ciasto. Nakłuwamy gęsto całe ciasto widelcem. Wstawiamy do
nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 50 minut Przestudzone
ciasto posypujemy cukrem pudrem.