"Na pewno krążą gdzieś planety,
na których nie ma zim.
Nawołują ciągle nas z daleka
i nie słyszymy ich."
Mela Koteluk, Ani Ja, Ani Ty
Ciasto
250g mąki
25g cukru pudru
125 g masła
60 ml zimnego mleka
1 żółtko
szczypta soli
Owoce
600g -700 g rabarbaru
5-6 łyżek cukru
1 łyżka soku z cytryny
Beza
2 białka w temperaturze pokojowej
100g cukru
15g mąki ziemniaczanej
W misie robota umieszczamy mąkę, cukier puder, sól i zimne masło pokrojone w kostkę. Mieszamy składniki, po czym dodajemy żółtko i chwilę wyrabiamy ciasto, dodajemy stopniowo mleko. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na czas przygotowywania rabarbaru; na około 30 minut.
Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki, umieszczamy w dużym garnku, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, mieszamy dokładnie. Smażymy na małym ogniu, do momentu aż rabarbar zmięknie, płyn odparuje i zgęstnieje (czas smażenia to mniej więcej 20-25 minut).
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do tarty wylepiamy ciastem i gęsto nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i rozsypujemy obciążenie; fasole lub ceramiczne kulki. Pieczemy 15 minut, potem zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 10 minut.
W między czasie, ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180 stopni. Na spód tarty dajemy usmażony rabarbar, na wierzch delikatnie rozprowadzamy masę z białek. Pieczemy około 25 minut, do momentu aż beza się lekko zarumieni.