Zupa krem z zielonego ogórka ze świeżą miętą

11 stycznia 2015
"Say something, I'm giving up on you.
I'll be the one, if you want me to.
Anywhere, I would've followed you.
Say something, I'm giving up on you."
Christina Aguilera & A Great Big World, Say something




1,5 kg świeżego ogórka
600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1 marchewka
2-3 ząbki czosnku
2 duże cebule
sól, pieprz, pieprz cayenne
oliwa  z oliwek
garść świeżej mięty


Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę, marchewkę zcieramy na grubych oczkach. Ogórki myjemy, 3 obieramy ze skórki i kroimy a resztę kroimy w grube plastry razem ze skórką. 
Do dużego garnka wlewamy oliwę dodajemy cebulę i smażymy do miękkości, następnie dodajemy marchewkę, mieszamy i wrzucamy ogórki, zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut, do momentu aż ogórek będzie miękki. Doprawiamy do smaku i miksujemy na gładką masę. Bon Appétit!