Rozgrzewający, pikantny krem z dyni, z dużą ilością pieprzu cayenne!

20 października 2014
"If you ever leave me baby
Leave some morphine at my door
'Cause it would take a whole lot of medication
To realize what we used to have,
We don't have it anymore."
Bruno Mars, It Will Rain





500-600g dyni bez skórki
3-4 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli
500ml bulionu drobiowego lub warzywnego
olej kokosowy
sól, pieprz, pieprz cayenne, słodka papryka
1/2 soku z połówki pomarańcza
płatki migdałowe, opcjonalnie


Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostki. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek posiekany w paski, drobno posiekaną papryczkę chilli, a następnie dynię, całość zalewamy bulionem, gotujemy do momentu aż dynia będzie miękka. Dodajemy do smaku słodką paprykę i pieprz cayenne ( u mnie po łyżeczce, wyszło ostre:), sól. Zupę miksujemy na gładką konsystencje za pomocą blendera, na sam koniec dodajemy sok z pomarańczy, mieszamy. Podajemy z płatkami migdałów. Smacznego!