"Dream fade to white.
Empty people
Looking for hope in the light.
I Lost my head
Watching the wheels turn
in the cold night."
Johannes Ringen & James Craft, Dreams Fade To White
5 jajek
160g cukru
110g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
500g mascarpone
100g lemon curd
120 g cukru pudru
200 ml śmietany kremówki
100 ml likieru mango
świeże letnie owoce; maliny, jeżyny, borówki
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim. Mąkę dodajemy do białka stopniowo, delikatnie mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie wylewamy ciasto, wyrównujemy.
Pieczemy około 40-45 minut do tzw suchego patyczka, na złoto.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i z wysokości mniej więcej kolan puszczamy tortownicę na podłogę. Następnie wsadzamy spowrotem do wyłączonego ale uchylonego piekarnika, pozostawiamy go tam do wystudzenia. Biszkopt oddzielać dopiero po całkowitym wystudzenia od tortownicy - dzielimy na 3 części.
Mascarpone łączymy z cukrem pudrem i mieszamy do połączenia się obu składników. Schłodzoną śmietankę ubijamy a następnie dodajemy do mascarpone i mieszamy.
Na paterze układamy pierwszą cześć biszkoptu, nasączamy delikatnie likierem, i cały biszkopt smarujemy lemon curd. Układamy owoce, następnie przykrywamy biszkoptem, nasączamy go likierem i dajemy 1/2 kremu mascarpone, na wierzch układamy owoce, i kolejna warstwa biszkoptu; likier, krem i świeże owoce.
Johannes Ringen & James Craft - Dreams Fade To White
Biszkopt można przygotować dzień wcześniej, a przełożyć tuż przed podaniem.