Męski punkt widzenia: Neapolitańskie ciasto do pizzy!

25 sierpnia 2014
"Stay with me
'Cause you're all I need
This ain't love, it's clear to see
But darling, stay with me

Oh, won't you stay with me
'Cause you're all I need
This ain't love, it's clear to see
But darling, stay with me"
Sam Smith,Stay With Me




220g mąki pszennej
110g mąki krupczatki
7g suszonych drożdży
1 1/2 łyżeczka soli
240ml ciepłej wody
oliwa z oliwek


Do dużej miski wrzucamy drożdże i dodajemy ciepłą wodę, mieszamy aby drożdże się rozpuściły. Odstawiamy na około 5 minut w ciepłe miejsce.  W drugiej misce przesiewamy dwa rodzaje mąk - ale tylko 220g - dodajemy sól i mieszamy. Następnie robimy wgłębienie i dodajemy wodę z drożdżami, całość mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż wszystkie składniki się połączą [w przypadku gdy ciasto jest za rzadkie, możemy jeszcze dodać około 50-60g mąki pszennej].

Przekładamy ciasto na blat, dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto, do momentu aż uzyska gładka konsystencje, następnie formujemy kulę. Kulę z ciasta smarujemy oliwą z oliwek, wkładamy do dużej misy i przykrywamy naczynie folią spożywczą lub czystą ściereczką. Ciasto powinno leżakować około 1-1,5h, i pozwalamy mu wyrosnąć. Po tym czasie zagniatamy ponownie ciasto i dzielimy na dwie części.

Na ciasto układamy ulubione składniki i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.