"I left a note on my bedpost
Said: "Not to repeat yesterday's mistakes"
What I tend to do when it comes to you
I see only the good, selective memory!
The way he makes me feel, yeah
Gotta hold on me
I've never met someone so different
Oh, here we go
You part of me now, You part of me
So where you go I follow, follow, follow oh!"
Shakira, Can't Remember To Forget You (feat. Rihanna)
500g zielonych szparagów
2 średnie szalotki
100 ml białego wytrawnego wina
300 ml bulionu
20 g masła
Odrywamy zdrewniałe części ze szparagów. Rozgrzewamy patelnie i rozpuszczamy na niej masło, wrzucamy drobno posiekaną szalotkę. Po chwili dodajemy szparagi, chwilę dusimy na małym ogniu, dodajemy wino i dusimy. Następnie dodajemy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu aż szparagi będą miękkie. Miksujemy na gładki krem.
Idealnie smakuje z jajkiem w koszulce, oliwą truflową, grzanką i świeżym majerankiem.