Omlet z dżemem truskawkowym

29 maja 2014
"This is the morning of our love 
It's just the dawning of our love"
Depeche Mode, Feel You





4 jajka
szczypta soli
4 łyżki mąki pszennej
cukier puder
dżem truskawkowy
masła



Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty miksera do najmniejszych, dodajemy po jednym żółtku stale mieszając. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy na małych obrotach do połączenia się składników.

Na rozgrzaną małą patelnię dajemy masło, rozpuszczamy je po całej patelni, następnie wylewamy całą masę na patelnie i zmniejszamy ogień, smażymy omlet 4-5 minut, obserwując aby się nie spalił. Przewracamy na druga stronę i smażymy około 2 minuty. Przekładamy na talerz posypujemy cukrem pudrem i na środek układamy 2 łyżki dżemu truskawkowego - najlepiej domowego.