Wytrawne drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

19 marca 2014
"One day you're gonna ride ahead of yours
that day you're gonna rise above of the occasion
hurt - you know it comes like this, it goes like this
hurt - you know it goes like this it comes like this
i guess the pills don't work and the drinks don't work
in the morning it hurts like cigarette burns
the summer's daft and winter's long"
Flunk, Cigarette Burns





500 g mąki
250 ml ciepłego mleka
50 g drożdży
1 łyżka cukru
450 g szpinaku
1/2 słoiczka pomidorów suszonych
czosnek, cebula
oliwa z oliwek
jajko
sól, pieprz,gałka muszkatołowa,czarnuszka

Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, cukier i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki są połączą, odkładamy na około 15-20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy spienione drożdże, łączymy, i dodajemy 5 łyżek oliwy z oliwek i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie. Ciasto smarujemy oliwą z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce, na mniej więcej godzinę, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie przygotowujemy szpinak; cebulkę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek, następnie dodajemy szpinak i dusimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, i całość jeszcze wysmażamy, dodajemy przyprawy do smaku;sól,pieprz, gałką muszkatołową.

Ciasto jeszcze raz dwoma, trzema ruchami energicznie zagniatamy i urywamy po kawałku, na środek dajemy łyżkę szpinaku i pomidora szuszonego. Formujemy bułeczkę, układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. 

Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem,posypujemy czarnuszką. Pieczemy około 30 minut ma złoto, w temperaturze 180 stopni. 


Flunk - Cigarette Burns