Easter with love...

30 marca 2013








Lasagne z mięsem mielonym

13 marca 2013

"Ja tak sobie marzę , Że jesteśmy w siódmym niebie
Że nadszedł czas i w sam raz , Trafiło tam każde z nas
Tak oczywiście , Wybrałem milczeć, inaczej zniszczę
I z tą pieśnią zostałem sam,
Bo tobie brak słów których ja już nie mam" 
Czesław Śpiewa,W Sam Raz


500 g mięsa mielonego
400 g pomidorów z puszki
250 g płatów makaronu do lasagne
150 g sera żółtego
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 duży pomidor
oliwa z oliwek, oregano,sól morska, czarny pieprz
świeża bazylia

Cebulę, czosnek, marchewkę,selera drobno siekamy, wszystko wrzucamy na patelnie z oliwą z oliwek. Smażyć do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy mięso i pomidory z puszki, całość dokładnie wymieszać. Jedną puszkę po pomidorach napełniamy wodą i dodajemy do mięsa. Dodajemy sól i pieprz. Sos gotujemy około 45 minut, na wolnym ogniu, raz na jakiś czas mieszając. 

Ser zcieramy na drobnych oczkach, a bazylię drobno siekamy. Makaron wrzucamy na gotującą się wodę i blanszujemy około 3-4 minuty. Odcedzamy płaty, i osuszamy z nadmiaru wody.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę sosu, następnie płat makaronu i ser, i tak na przemian. Wierzch posypujemy serem, listkami bazylii oraz plastrami pomidora. Naczynie przykrywamy folią, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st, zapiekamy około 20 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 35 minut. 



Zupa krem z marchwi z pomarańczą i imbirem

3 marca 2013

"All along it was a fever
A cold sweat hot-headed believer
I threw my hands in the air I said show me something
He said if you dare come a little closer"
Rihanna, Stay (feat. Mikky Ekko)




1 kg marchwi

2 duże cebule
ok 4 cm imbiru
1 pomarańcza
1 litr bulionu
pieprz, sól, kminek, trawa cytrynowa
słonecznik, świeża kolendra, oliwa z oliwek


W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy do garnka, szklimy na wolnym ogniu. Marchewkę obieramy, kroimy na plastry i wrzucamy do garnka. Imbir obieramy i zcieramy na tarce o drobnych oczkach. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na drobnej tarce, a następnie wyciskamy sok z pomarańcza, dodajemy do marchewki, zarówno sok jak i skórkę.  
Dodajemy bulion, i całość gotujemy do momentu zagotowania. Gdy marchewka będzie miękka, całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i trawą cytrynową do smaku. Zupę stawiamy na ogień i doprowadzamy do zagotowania. 
Słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy już do zupy w miseczkach, tuż przed podaniem, kolendrę drobno siekam i posypujemy zupę. Smacznego!



Rihanna,Stay (feat. Mikky Ekko)