Zupa krem z marchwi z pomarańczą i imbirem

03 marca 2013

"All along it was a fever
A cold sweat hot-headed believer
I threw my hands in the air I said show me something
He said if you dare come a little closer"
Rihanna, Stay (feat. Mikky Ekko)




1 kg marchwi

2 duże cebule
ok 4 cm imbiru
1 pomarańcza
1 litr bulionu
pieprz, sól, kminek, trawa cytrynowa
słonecznik, świeża kolendra, oliwa z oliwek


W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy do garnka, szklimy na wolnym ogniu. Marchewkę obieramy, kroimy na plastry i wrzucamy do garnka. Imbir obieramy i zcieramy na tarce o drobnych oczkach. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na drobnej tarce, a następnie wyciskamy sok z pomarańcza, dodajemy do marchewki, zarówno sok jak i skórkę.  
Dodajemy bulion, i całość gotujemy do momentu zagotowania. Gdy marchewka będzie miękka, całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i trawą cytrynową do smaku. Zupę stawiamy na ogień i doprowadzamy do zagotowania. 
Słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy już do zupy w miseczkach, tuż przed podaniem, kolendrę drobno siekam i posypujemy zupę. Smacznego!



Rihanna,Stay (feat. Mikky Ekko)

8 komentarzy:

  1. Śliczne zdjęcia! Uwielbiam zupę pomidorową więc z pewnością wzbogacę ją o nowe smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej jeszcze nie jadłam, ale zachęcająco się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie, uwielbiam takie zupy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna, rozgrzewająca zupa. Mlask, mlask :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam podobną, twoją pięknie podana :-)

    OdpowiedzUsuń