"My mama said
That your life is a gift
And my mama said
There's much weight you will lift
And my mama said
Leave those bad boys alone"
Lenny Kravitz, Always on the run
250 g mąki
125 g zimnego masła
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej śmietany 18%
250 g kurek
śmietana 18% (reszta opakowania)
2 żółtka
1 jajko
sól,pieprz
świeży tymianek
masło
Mąkę mieszamy z solą i zimnym masłem, zagniatamy ciasto szybko, na końcu dodajemy śmietanę, tylko do połączenia się składników. Energicznie wyrabiamy ciasto, formę do tarty wygniatamy ciastem, gęsto nakłuwamy, podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 15 minut, na złoto.
Kurki dokładnie płuczemy, suszumy. Podsmażamy na maśle, solimy i pieprzymy. Śmietanę mieszamy z żółtkami i jajkiem, dodajemy szczyptę smaku. Kurki oddzielamy od masła, dodajemy masło do jajek i mieszamy. Kurki układamy na podpieczonym spodzie i zalewamy masą. Tymianek drobno siekamy i posypujemy całość. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.