"Babe when I can't feel your touch
And we've lost another day
Seems like a million miles away
I wander in the dark
Looking for somewhere to stay
Seems like I'm a million miles away"
Lenny Kravitz, A Million Miles Away
260 g mąki
130 g masła
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej śmietany 18%
12 szparagów
150g sera typu feta
oliwki
1 jogurt naturalny
2 jaja
sól, pieprz
Mąkę mieszamy z solą i zimnym masłem, zagniatamy ciasto szybko, na końcu dodajemy śmietanę, tylko do połączenia się składników. Energicznie wyrabiamy ciasto, formę do tarty wygniatamy ciastem, gęsto nakłuwamy, podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 15 minut, na złoto.
Szparagi płuczemy i ucinamy zdrewniałe końce. Do gotującej sie wody, osolonej z dodatkiem jednej łyżeczki cukru, wrzucamy szparagi i gotujemy 3 minuty.
Jaja miksujemy z jogurtem, dodajemy przyprawy do smaku. Na podpieczony spód, wlewamy masę jajeczno jogurtową, układamy szparagi,fetą kruszymy po całości, oliwki kroimy na połówki i układamy. Pieczemy około 30 minut, podawać ciepłą.