"If I were a boy
I think I could understand
How it feels to love a girl
I swear I’d be a better man.
I’d listen to her
Cause I know how it hurts
When you lose the one you wanted
Cause he’s taken you for granted
And everything you had got destroyed"
Beyonce,If I Were A Boy
1 pęczek zielonych szparagów
250g makaronu pappardelle
120 ml śmietany 30%
60 g szynki
4 żółtka
parmezan
sól, pieprz
świeży tymianek
½ szklanki wody z gotującego się makaronu
Szparagi pukamy pod bieżącą wodą, odcinamy zdrewniałe końce, i kroimy na mniejsze kawałki, główki zostawiamy w całości. Odstawiamy. Żółtka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę. Szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy szparagi. Potem odcedzamy, zostawiamy pół szklanki wody. Makaron ze szparagami dodajemy do podsmażonej szynki, wlewamy wodę, dokładnie mieszamy, dodajemy żółtka ze śmietankę i chwilę podsmażamy. Makaron posypujemy startym serem i świeżym tymiankiem…