Tarta z pomidorami,fetą i szynką!

13 grudnia 2012


"It's the way I'm feeling I just can't deny
But I've gotta let it go"
-Rihanna, We Found Love (Feat.Calvin Harris)





Kruchy spód
250 g mąki pszennej
125 g masła
2 łyżki śmietany 12%
szczypta soli
przyprawa do pizzy (ok 2 płaskie łyżeczki)

Nadzienie
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 duży pomidor
kilka plasterków szynki
oliwki
1/2 opakowania sera feta
2 jajka
1 jogurt naturalny
2 łyżeczki czarnuszki
sól,pieprz,gałka muszkatołowa


Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy ciasto, na końcu dodajemy śmietanę. Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do pizzy. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno się lepić do rąk. Wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoty kolor.

Jajka miksujemy z jogurtem i doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Paprykę kroimy w drobną kostkę, pomidory w grube paski.Fetę kroimy w kostkę a oliwki na pół.Szynkę kroimy w grube paski.

Na podpieczony spód układamy pokrojone składniki,zalewamy masą, jak mamy dodajemy gałązki świeżego oregano. Zapiekamy 40 minut. Smacznego!



3 komentarze:

  1. uwielbiam tarty, z takimi składnikami musiało smakować bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie opis jak mase zrobić?
    W składnikach nie ma nic o oliwkach.

    OdpowiedzUsuń