Keks cytrynowy z jogurtem i wanilią

11 grudnia 2012

"You will never know
I will never show
What I feel What I need from you no
You will never know
I will never show
What I feel What I need from you"
-Imany,You will never know




Składniki
250 g mąki
200 g cukru
250 g jogurtu naturalnego
125 g masła
2 cytryny
3 jajka
opakowanie cukru waniliowego (16 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta sol

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cytryny wyparzamy w gorącej wodzie, osuszamy i skórkę zcieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie wyciskamy sok. Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, skórką z cytryny, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.

Masło (miękkie) ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, jogurt oraz sok z cytryny i miksujemy na małych obrotach, do połączenia się składników. Mąkę mieszamy z masą cytrynową tylko do połączenia się składników. Formę do keksa napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25-30 minut, na złoty kolor - do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić na 5 minut i podawać :)



Imany - You will never know