Jerozolimskie bajgle z sezamem - Ka'ek Al-Quds

30 marca 2021


"Don't know which way to turn. 

Every trifle becoming big concerns. 

All this time you were chasing dreams, without knowing what you wanted them to mean. 

So how's it gonna be. 

When it all comes down you're cycling trivialities. 

So how's it gonna be. 

When it all comes down you're cycling trivialities."

Jose Gonzalez, Cycling Trivialities



Przepis Sami Tamimi i Tara Wigley "Palestyna"

250g mąki pszennej

250g mąki pszennej chlebowej 750

270ml letniej wody

10g suszonych drożdży

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru

3 łyżki oleju

2 łyżeczki soli

2 łyżki mleka w proszku (pominęłam)


sezam

1 jajko

woda lub mleka


W misce mieszamy 120 ml letniej wody, dodajemy drożdże, cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. 

Do dużej misy wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, sól. Mieszamy, a następnie dodajemy zaczyn, olej i pozostałą część letniej wody (150 ml).  Za pomocą robota (lub ręcznie) wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i miękkie.


Wyjmujemy z misy, formujemy kulę i delikatnie smarujemy ją olejem. Umieszczamy w misie, nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - około godzina. 


Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na lekko oprószony blat kuchenny, dzielimy na 6 części - każda po około 140-150g. Z każdej porcji formujemy kulę, odkładamy na bok, nakrywamy czystą ściereczką aby ciasto odpoczęło - około 10 minut. 


Po tym czasie, w kuli robimy dziurę na środku i delikatnie rozciągamy kulę tworząc bajgla - bajgiel powinien być owalny, mniej więcej 18 cm (chwilę to trwa bo ciasto szybko wraca do mniejszych rozmiarów ale jest to wykonalne). Gotowe bajgle układamy na papierze do pieczenia - po trzy maksymalnie cztery sztuki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. 


W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wraz z dwiema blachami do pieczenia. 

W misce mieszamy jajo z mlekiem lub wodą, na płaski talerzyk wysypujemy sezam. Każdego bajgla maczamy w jajku z mlekiem a następnie obtaczamy w sezamie.


Ponownie układamy na papier do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.  Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika, zsuwamy na nie papier z bajglami. Pieczemy 15 minut na złoto - w połowie pieczenia możemy obrócić blachy aby się równomiernie upiekły - ja tego nie robiłam).

Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż lekko ostygną i jemy! Jeśli jakimś cudem zostanie Wam bajgiel na drugi dzień to spokojnie możecie go opiec w opiekaczu i  jest równie pyszny.