Włoskie ciasteczka migdałowe

4 czerwca 2020


"All the lights couldn’t put out the dark
Running through my heart
Lights up and they know who you are
Know who you are
Do you know who you are?"
Harry Styles, Lights Up


250g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
300g cukru pudru
1 łyżka płynnego miodu
4 białka

Nadzienie; do wyboru; marmolada, dżem, konfitura, migdały, pistacje itp.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy miód, mieszamy a na sam koniec dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Masę przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na conajmniej 30 minut aby trochę stężała.

Po tym czasie formujemy nie duże kulki, wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w cukrze pudrze i lekko spłaszczamy, palcem robimy w środku wgłębienie.

Układamy na blaszcze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. 
Do wgłębień wkładamy nadzienie; orzechy, marmoladę, migdały itp

Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie studzimy na kratce.

P.S Znikają w ekspresowym tempie.. 

Inspiracja Moje Wypieki