Gotuje z Jamie Olivier
Dziś cudowna zupa z fasoli borlotti, która jest prosta w przygotowaniu a genialna, dodatkowego charakteru dodaje jej oliwa/pasta rozmarynowa, którą dodajemy na sam koniec.
Może kilka słów o samej fasoli; znana również jako fasola żurawinowa lub fasola cranberry. Fasola ta ma owalny kształt i jest w kolorze jasnoróżowym/jasnobeżowym z czerwonymi cętkami, plamkami.
Może kilka słów o samej fasoli; znana również jako fasola żurawinowa lub fasola cranberry. Fasola ta ma owalny kształt i jest w kolorze jasnoróżowym/jasnobeżowym z czerwonymi cętkami, plamkami.
#soulgotujezjamieolivier
Przepis z lekkimi modyfikacjami
800g fasoli borlotti (2 słoiki)
1,2 l bulionu warzywnego
4 ząbki czosnku
2 cebule
2-3 ziemniaki
1 pomidor
1 łyżeczka octu winnego czerwonego
4-5 gałązek świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
sól
chleb na zakwasie
Zaczynamy od przygotowania zupy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, posiekaną w drobną kostkę cebulę, ziemniaka pokrojonego w średnią kostkę oraz pokrojonego pomidora.
Chwilę przesmażamy, a następnie dodajemy fasolkę. Przez kolejne kilka minut przesmażamy. Wlewamy bulion, zagotowujemy a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy powoli na wolnym ogniu przez około godzinę - im dłużej tym lepiej.
W tym czasie przygotowujemy pastę rozmarynową. Świeże gałązki rozmarynu zalewamy wrzątkiem, następnie przekładamy je go moździerza u ucieramy z dodatkiem soli na gładką pastę. Dolewamy oliwy, tyle aby rozrzedzić pastę.
Wracamy do zupy, delikatnie rozbijamy tłuczkiem fasolę - kilka razy aby cześć ziarenek fasoli rozbić a część aby pozostała cała.
Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i opiekamy kanapkę chleba, nacieramy ją następnie ząbkiem czosnku. Układamy w talerzu, nalewamy zupę i doprawiamy pastą rozmarynową (rozważnie, jest intensywna w smaku).
Pycha!
W tym czasie przygotowujemy pastę rozmarynową. Świeże gałązki rozmarynu zalewamy wrzątkiem, następnie przekładamy je go moździerza u ucieramy z dodatkiem soli na gładką pastę. Dolewamy oliwy, tyle aby rozrzedzić pastę.
Wracamy do zupy, delikatnie rozbijamy tłuczkiem fasolę - kilka razy aby cześć ziarenek fasoli rozbić a część aby pozostała cała.
Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i opiekamy kanapkę chleba, nacieramy ją następnie ząbkiem czosnku. Układamy w talerzu, nalewamy zupę i doprawiamy pastą rozmarynową (rozważnie, jest intensywna w smaku).
Pycha!