Syrop z kwiatów czarnego bzu

10 czerwca 2020


Oh, I know that they’ll be better days
Oh, that sunshine 'bout to come my way
May we never ever shed another tear for today
'Cause oh, I know that they’ll be better days

Waking up in California
But these clouds they won’t go away
Everyday is like another storm, yeah
I’m just trying not to go insane
OneRepublic, Better Days


40-50  baldachów/pąków kwiatów czarnego bzu
1,5l wody
600g cukru
sok wyciśnięty z 5 cytryn

Kwiaty sprawdzamy aby nie było na nich żadnych mszyc. Następnie oddzielamy kwiaty od łodyżek. Układamy kwiaty w słoju i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na całą noc lub minim 12 godzin w chłodne miejsce.

Po tym czasie wyciskamy sok z cytryn, usuwając pestki. Następnie przez gazę przecedzamy kwiaty. Do wody dodajemy sok z cytryny i cukier. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy. Doprowadzamy jedynie do wrzenia, syrop nie może się gotować.

Przelewamy sok do czystych, wyparzonych butelek. Zakręcamy i stawiamy do gór dnem do zupełnego ostygnięcia.


Syrop idealnie sprawdza się jako dodatek do wody, zyskujemy wspaniałą lemoniadę. Możemy nim nasączyć biszkopt, dodać do herbaty.