Chleb żytni na zakwasie z foremki

12 maja 2020


"You say that they've all left you behind
Your heart broke when the party died

Drape your arms around me and softly say
Can we dance upon the tables again?

When your smile is so wide and your heels are so high
You can't cry
Put your glad rags on and let's sing along
To that lonely song
Bat for Lashes, Laura
Przepis Piotr Kucharski
350g zakwasu
200g mąki żytniej razowej (typ 2000)
600g mąki żytniej (typ 720)
650ml wody w temperaturze pokojowej (przegotowanej lub przefiltrowanej)
25g soli

opcjonalnie 50g siemienia lnianego uprażonego na suchej patelni i roztartego w moździerzy (nie na pył!)

Dzień I
Wszystkie składniki umieszczamy w misie i mieszamy tylko do połączenia się składników. Jeśli będziemy dodawać siemię to teraz dodajemy połowę.
Ja mieszam za pomocą robota kuchennego z funkcją haka przez około 3-4 minuty na niskich obrotach. 

Misę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 8- 12 godzin w ciepłe miejsce. Ciasto będzie Nam powoli rosło, na koniec powinno mieć strukturę gąbczastą - wtedy wiemy, że jest gotowe.

Dzień II
Przygotowujemy dwie foremki. o długości minim 25 cm. Dokładnie natłuszczamy je masłem.
Mokrymi rękami przekładamy ciasto to foremek, górę wygładzamy ręką. Posypujemy prażonym siemieniem lnianym.
Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do garowania (czyli wyrastania) na 8-12 godzin.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Przygotowujemy wodę w zraszaczu.

Nacinamy ciasto, wkładamy keksówki do piekarnika, zaparowujemy piekarnik i pieczemy przez około 45- 50 minut. Na koniec obserwujemy chleb, każdy piekarnik piecze inaczej.

Gdy chleb jest upieczony, wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje swoją świeżość jeśli jest dobrze przechowywany tj. w suchym miejscu.