Dziś Wam wrzucam przepis na morelowe, austriackie knedle obtoczone w cynamonowej bułce tartej. Jak tylko zobaczyłam zdjęcie na instagramie u Uli, wiedziałam,że je muszę zrobić. Moje są nie idealne, ale były przepyszne!
Przepis od Uli z Adamant Wanderer ( z drobnymi zmianami)
500g mąki
450g twarogu półtłustego
2 jajka
10 łyżek bułki tartej
2 łyżki masła
2 łyżeczki cynamonu
brązowy cukier
12-14 moreli
Twaróg mielimy, następnie dodajemy do niego jajka, przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto, powinno być wilgotne, ale nie bardzo lepiące - w takim przypadku dosypujemy trochę mąki.
Wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut. W tym czasie.. Myjemy morele, osuszamy je, usuwamy pestkę rozcinając jedynie do połowy owoc.
Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą, cynamon i trochę cukru brązowego. Delikatnie smażymy na złoto (ten zapach!).
Ciasto rozwałkowujemy na w miarę cienki placek, wycinamy kwadraty i każdą morele starannie obklejamy ( kiedyś dojdę do wprawy,że ciasto będzie u mnie równomiernie rozłożone na całej moreli :).
Gotowe knedle gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, aż zaczną wypływać na powierzchnię wody. Gotujemy po kilka sztuk, aby mogły swobodnie pływać w garnku.
Odcedzamy i przekładamy na patelnie z bułką, dokładnie obtaczamy knedle i podajemy!