Recenzja książki „Zdrowe przekąski" Monika Mrozowska i "Prosto" Yotam Ottolenghi

7 maja 2019

Dziś przedstawiam Wam kolejne pozycje o jakie moja kulinarna biblioteczka została uzupełniona. Pozycje te są tymi, które zachęcają do zdrowego jedzenia. Oboje tych autorów zachęcają do używania w swojej kuchni jak największej ilości warzyw, oraz do eksperymentów. Łączmy smaki, bawmy się strukturami i dodatkami.

Monika Mrozowska "Zdrowe przekąski"

Monika jest aktorką, wegetarianką, promotorką zdrowego i przemyślanego odżywiania a przede wszystkim Mamą. W książce Moniki, znajdziemy 70 autorskich przepisów na przekąski, które możemy spokojnie przygotować na śniadanie, szybki lunch czy lekką kolację.

Zdrowe jedzenie nie musi być nudne, to już pisałam Wam. Moda na zdrowe odżywiane na tyle mocno się rozwinęła, że to jedzenie jest nie tylko wartościowe, z dużą ilością witamin ale przede wszystkim ze smakiem.

Książka Moniki, to nie "odchudzone" wersje codziennych potraw, to garść pomysłów na nowe dania z wykorzystaniem np tofu, soczewicy. Zdrowe przekąski zawsze możemy mieć przygotowane na tzw. "czarną godzinę" gdy łapie Nas głód, a wiadomo wtedy jemy wszystko co mamy pod ręką.

Dodatkowo w książce są przerywniki z opisami niektórych warzy;

"Awokado jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwnowotworowi i przeciwzapalnie. Jednak to nie koniec zalet awokado. Jest w nim dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, zapewnia prawidłową pracę serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Awokado zawiera dużo witamin C,E i A - silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe."

Książkę proponuję - podobnie jak wszystkie inne fit, o zdrowym odżywianiu - osobą, które szczególnie dbają o to co mają na swoim talerzu, dla osób, dla których ważne jest zdrowe, lekkie jedzenie, pełne super foods, warzyw, soczewicy czy ryżu. Wszystkie przepisy są bez mięsne.

"Prosto" Yotam Ottolenghi

Tej pozycji zapewne nie trzeba przedstawiać. Kolejna książka Ottolenghi, tym razem zwrócona jest na prostotę. Książka zawiera 140 przepisów na przystawki, dania główne i desery.

Dania są proste, smaki podkręcone przyprawami i różnego rodzaju "smaczkami" np palonym masłem czy za'atarem.

Bardzo podoba mi się łączenie smaków w książce, np. faszerowana cukinia z salsą z piniolami. Wszystko co ma dodatek pinioli musi być pyszne!

Książka jak zwykle jest pięknie wydana, zdjęcia są jasne, estetyczne i bardzo, ale to bardzo zachęcające do wypróbowania każdej pozycji. Wszystkie potrawy przyrządzisz szybko, można jest przygotować dzień wcześniej a co ważne nie wymagają dużo pracy, co w obecnych czasach, gdy każdy jest zabiegany to istotny element.

Co ważne, przepisy są naprawdę łatwe w przygotowaniu, zawsze dokładnie przeczytaj przepis nim przystąpisz do gotowania, dzięki temu nic Cię nie zaskoczy.


Obie książki są w nurcie zdrowia, dbałości o to co jemy, a jak już wiemy, jesteśmy tym co jemy. Jedzmy więc mądrze, zakupy róbmy w przemyślany sposób.

Za książki dziękuję księgarni internetowej Gandalf!