Niedziela z Jamie Oliver! Amalfitańska tarta cytrynowa

07 kwietnia 2019

Niedziela z Jamie Olivier. Dziś proponuję Wam rewelacyjne ciasto z ricottą. Połączenie delikatnej ricotty z cytryną, całość zapieczona na kruchym cieście z dodatkiem oliwy i wina, to się nie mogło nie udać.
Bardzo dobra tarta w iście włoskim stylu. Do tego kieliszek białego, schłodzonego wina, i już od pierwszego kęsa poczujesz się jak na włoskich wakacjach. Nie muszę chyba mówić,że tarta jest rewelacyjna?

#soulgotujezjamieolivier

Przepis Jamie Olivier

250g mąki
50g cukru pudru
75ml oliwy
75ml białego wina wytrawnego
1/2 łyżeczki pasty z wanilii
sól morska

150ml soku z cytryny (około 3 cytryny)
500g ricotty
150g drobnego cukru
2 jajka

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder oraz szczyptę soli morskiej. Na środku robimy wgłębienie, wlewamy oliwę, wino i dodajemy pastę z wanilii, całość zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je na cienki placek, delikatnie przekładamy do foremki (forma do tarty lub tortownica 24 cm). Delikatnie dociskamy do dna i brzegów, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1,5h.

Po tym czasie, pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W między czasie.. Zcieramy skórkę z jednej cytryny, ze wszystkich cytryny wyciskamy sok. Do ricotty wlewamy sok, dodajemy cukier oraz jajka. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Wlewamy masę na podpieczony spód, i pieczemy przez 25 minut. Następnie posypujemy cukrem pudrem oraz startą skórką z cytryny i dopiekamy jeszcze przez 5 minut.

Po upieczeniu studzimy, najlepiej przez kilka godzin. Tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz