Pomarańczowy budyń jagalny

1 kwietnia 2019


Przepis Jarzynova - Dominika Wojciak

80g kaszy jaglanej
500ml mleka kokosowego
1/2 łyżeczki soli
1 pomarańcza
1-2 łyżeczki miodu


Kaszę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia płuczemy, przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem. Dodajemy szczyptę soli. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy jeszcze przez 30 minut, od czasu do czasu mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodajemy miód. Ciepłą kaszę przelewamy do kielicha blendera, dodajemy pokrojoną na cząstki pomarańczę i blendujemy na gładką konsystencję.  Budyń przelewamy do miseczek, odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Dodajemy ulubione dodatki.
Budyń smakuje również świetnie na zimno.