Niedziela z Jamie Olivier. Dziś proponuję Wam chleb. Nie ma nic lepszego niż pajda jeszcze lekko ciepłego chleba z masłem. Ostatnio bardzo lubię piec chleb, moment mieszania, wyrastania a potem pieczenia. Zapach chleba w domu unosi się potem przez długi czas. Pierwsza kromka - piętka zawsze z masłem, zawsze na pół.
#soulgotujezjamieolivier
Przepis Jamie Olivier
500g drobnej semoliny
500g pszennej mąki chlebowej 750
7g suszonych drożdży
20g soli morskiej
750ml letniej wody
Do dużej misy wsypujemy semolinę, mąkę, drożdże, sól, mieszamy. Dodajemy wodę i powoli wyrabiamy ciasto, mniej więcej przez 10 minut (ciasto będzie wilgotne).
Przykrywamy misę wilgotną ściereczką i odstawiamy na minimum 16 godzin w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na podsypany blat semoliną, formujemy kulę z ciasta. Przekładamy do dużej, metalowej misy, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na około 3 godziny, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wkładamy garnek żeliwny do piekarnika i nagrzewamy go do 240 stopni.
Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, podsypany semoliną. Wierzch ciasta obsypujemy semoliną, następnie delikatnie przekładamy ciasto do rozgrzanego garnka.
Pieczemy pod przykryciem 20 minut, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 25 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.