Spaghetti z sosem cytrynowo - parmezanowym

10 października 2018



"Where’d the love go?
When all is said and done
Hey now put your hands in the air
I’ma go through your stuff
Where’d the love go?
Put the running into run
You asking me to stay
But I never met a girl I could trust"
LSD (Labrinth, Sia, Diplo), Thunderclouds 

/przepis na 2 osoby/
300g makaronu spaghetti
80g parmezanu
1/2 cytryny
oliwa z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz, sól morska
świeża bazylia

Parmezan zcieramy na tarce o drobnych oczkach. Cytrynę parzymy, zcieramy skórkę na drobnych oczkach, bez białej części. Następnie łączymy z parmezanem, wciskamy sok z cytryny. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą, mieszamy a na koniec dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek.

Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Do pasty dodajemy 2-3 łyżki wody z makaronu.
Makaron odcedzamy i mieszamy z pastą, tak aby makaron dokładnie pokrył się sosem.
Układamy na talerzach, wrzucamy listki świeżej bazylii. Dodatkowo możemy na koniec jeszcze posypać świeżo mielonym pieprzem i drobno startym parmezanem. Od razu podajemy, smacznego!