Bułeczki drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką || 6 urodziny bloga!

9 czerwca 2018

"And I don't want the world to see me
'Cause I don't think that they'd understand
When everything's made to be broken
I just want you to know who I am"
Goo Goo Dolls, Iris

***
Dziś blog ma 6 lata!
Mam opublikowanych 492 wpisy, prócz przepisów przemycam Was trochę zdjęć z podróży, restauracji. Wykorzystałam niezliczone ilości mąki i jajek, i nowych pomysłów na szybkie lunche.

Uwielbiam piec, gotować, siedzieć godzinami w kuchni, słuchając przy tym dobrej muzyki. Od pewnego czasu mój Mąż całkiem nieźle eksperymentuje w kuchni, tak więc jest Nas dwoje.

Życzę sobie jeszcze więcej pysznych chwil z którymi będę się z Wami dzielić.

Zapraszam Was na profil na Facebooka i na Instagram, prócz zdjęć, wrzucam również krótkie relacje na stories. 

Dziękuje Wszystkim, którzy tutaj do mnie zaglądają!


bułeczki
900g mąki pszennej
150g masła
500ml mleka
7g suszonych drożdży
120g curku
2-3 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

owoce do nadzenia
250g rababrabru
300g truskawek
sok z połówki cytryny
30g cukru kokosowego

kruszonka
80g mąki pszennej
20g płatków owsianych
80g masła
50g cukru
2 łyżeczku cukru kokoswego

Mleko pogdrzewamy, nie gotujemy, dodajemy suche drożdze, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania reszty.

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier, cukier waniliowy. Dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło oraz mleko z drożdzami. Ciasto wyrbaiamy do momentu aż będzie gładkie i eleastyczne. Chowamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na conajmniej godzinę, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, wszystkie składniki umieszczamy w misie malaksera (lub zagniatamy ręcznie) i miksujemy do momentu otrzymania kuli.  Obwijamy ją folią spożywczą i na czas rośnięcia ciasta chowamy do lodówki.

Truskawki myjemy i usuywamy szypułki, kroimy na pół. Rabrrbar myjemy, kroimy na 2-3cm kawałki. Rabarbar umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i przesmażamy do momentu aż będzie miękki, ale nie rozpadający się. Ściągamy z ognia. Studzimy.

Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 2cm, wycinamy kółka o średnicy około 8cm lub odbijamy szaklanką. Układamy na blaszcze do pieczenia, zachowując odstępy, bo ciasto nam urośnie. Zakrywamy czystą ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po tym czasie w środku bułeczki robimy wgłębienie, układamy pół na pół, truskawki i rabarbar. Całość obsypujemy kruszonką (kulę ciasta zcieramy na tarce o grubych oczkach). Boki bułeczek smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy na złoto, 20-25 minut w 200 stopniach,