Krem z marchewki i batatów

3 marca 2018



"Swin­ging in the bac­ky­ard
Pull up in your fast car
Whi­stling my name

Open up a beer
And you say get over here
And play a video game

I’m in his favo­rite sun dress
Wat­ching me get undres­sed
Take that body downtown"
Lana Del Rey, Video Games

300g marchewki
250g batatów
1 cebula
1 por (biała część)
1 papryczka chili
około 2cm świeżego imbiru
500ml bulionu warzywnego
olej kokosowy, sól, pieprz

W dużym garnku na oleju kokosowym smażymy cebulę, drobno posiekany imbir i papryczkę chili. Po chwili dodajemy pokrojoną w grube talarki marchewkę i bataty pokrojone w grubą kostkę.

Dodajemy pokrojony por, chwilę całość smażymy, dokładnie mieszając. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do zagotowania a następnie zmniejszamy ogień na średni i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie, około 20-25 minut.

Po tym czasie zupę lekko studzimy i blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy np z grzankami i świeżymi ziołami.