"Swinging in the backyard
Pull up in your fast car
Whistling my name
Open up a beer
And you say get over here
And play a video game
I’m in his favorite sun dress
Watching me get undressed
Take that body downtown"
Lana Del Rey, Video Games
300g marchewki
250g batatów
1 cebula
1 por (biała część)
1 papryczka chili
około 2cm świeżego imbiru
500ml bulionu warzywnego
olej kokosowy, sól, pieprz
W dużym garnku na oleju kokosowym smażymy cebulę, drobno posiekany imbir i papryczkę chili. Po chwili dodajemy pokrojoną w grube talarki marchewkę i bataty pokrojone w grubą kostkę.
Dodajemy pokrojony por, chwilę całość smażymy, dokładnie mieszając. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do zagotowania a następnie zmniejszamy ogień na średni i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie, około 20-25 minut.
Po tym czasie zupę lekko studzimy i blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy np z grzankami i świeżymi ziołami.