Niedziela z Jamie Olivier. Dziś robi sycylijski gulasz, który składa się z bakłażanów, pomidorów. Smak podkręcają oliwki i kapary. Uwielbiam to połączenie smaków. Gulasz smakuje pysznie zarówno na ciepło jak i zimno. Jako dodatek proponuję świeżą bagietkę.
#soulgotujezjamieolivier
Przepis Jamie Olivier
2 bakłażany
5 dużych, dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebuli
2 łyżki solonych kaparów
2-3 łyżki octu winnego
garść zielonych oliwek
1-2 łyżeczki suszonego oregano
sól morka, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki migdałów bez łupek
garść posiekanej natki z pietruszki
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Bakłażany kroimy na duże kawałki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dodajemy oregano i mieszamy. Smażymy około 5 minut, bardzo często mieszając.
Gdy bakłażan będzie podpieczony, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy natkę pietruszki grubo posiekaną natkę. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy kapary, oliwki. Całość zalewamy 2-3 łyżeczkami octu winnego.
Dusimy do momentu aż ocet wyparuje. Dodajemy grubo pokrojone pomidory, dusimy do miękkości, mniej więcej 15 minut Doprawiamy do smaku solę, pieprzem.
Podajemy z podprażonymi na suchej patelni migdałami (pokrojone w nieduże kawałki) i siekanymi listkami natki.